None
Africa Rail je največja železniška razstava v Afriki, kjer vodilni ponudniki rešitev predstavljajo široko paleto tehnologij, katerih cilj je pomagati pri preoblikovanju in inoviranju afriške železniške industrije. Poslanstvo konference in razstave je združiti celoten železniški sektor v Afriki, kjer si različni strokovnjaki med seboj izmenjujejo ideje. 
   

Afrika Rail 2018

LANCom se je v času med 12. in 13. junijem udeležil letošnje 21. konference Africa Rail 2018 v Johannesburgu. Konferenca Africa Rail se je od majhnih začetkov s peščico razstavnih prostorov razvila v eno izmed največjih razstavišč, ki zdaj zaseda 2 masivni dvorani v konferenčnem centru Sandton in je postala najpomembnejša razstava za železnice v Afriki. 

Sejma se je udeležilo več kot 6000 obiskovalcev in 130 razstavljavcev iz 180 podjetij iz 32 Afriških in tujih držav. Dva dni sejma je vključevalo tudi konferenčni del, kjer je svoje storitve in produkte predstavilo več kot 120 govorcev. 

Namen udeležbe na sejmu je bil utrditi sodelovanje na obstoječih projektih in planiranih projektih v Afriki, kot tudi zaradi dviga prepoznavnosti in vstopa na ostale trge oz. projekte, ki vključujejo modernizacijo in izgradnjo infrastrukture železničarskega prometa.
 
Cilj je bilo poglobiti obstoječe ter navezati nove stike s potencialni partnerji – sistemski integratorji in value added reseller partnerji ter kupci – železnice, metroji, tramvaji, kupci, ki delujejo v javnem prometu, kar nam je na dotičnem sejmu tudi uspelo izvesti.

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Kohezijskega sklada/Evropskega sklada za regionalni razvoj/Evropskega socialnega sklada oziroma v primeru dveh ali več skladov iz Evropskih strukturnih in investicijskih skladov (www.eu-skladi.si).


Afrika - dežela priložnosti

Afrika je druga največja celina, tako po površini kot po prebivalstvu. Skupaj z otoki pokriva 20,3 % celotne kopenske površine na Zemlji, milijarda njenih prebivalcev pa predstavlja eno sedmino človeštva. Domačini znotraj iste države pogosto govorijo več popolnoma različnih jezikov, zato eden izmed glavnih jezikov, zaradi nekdanjih kolonialnih gospodarjev, ostajata angleščina in francoščina. Države se srečujejo s številnimi medsebojnimi spori in notranjimi spopadi, ki so največkrat posledica neupravičenega tujega vmešavanja.

Mesto Johannesburg je najbolj naseljeno mesto v Južni Afriki in je glavno mesto najbogatejše province v Južni Afriki, Gauteng. Med tujimi vlagatelji velja Johannesburg za najbolj priljubljeno mesto, Južna Afrika pa ostaja v veliki prednosti po gospodarski moči in razvitosti v primerjavi s preostalimi državami. 

Kljub oddaljenosti v Južni Afriki poslujejo številna slovenska podjetja. Prav tako za naše področje rešitve Passenger Information System prestavlja Afrika izjemen potencial, saj se ta del komaj razvija in se zaradi pospešene gradnje infrastrukture v tem delu sveta ponuja zelo veliko priložnosti. Predstavitev in udeležba na sejmu je bila za nas strateškega pomena, saj si želimo do leta 2020 dvakratno povečati prihodek iz tujine.