Logo

Uporaba piškotov in politika zasebnosti

KAJ SO PIŠKOTKI

Pravna podlaga

Podlaga za obvestilo je spremenjeni Zakon o elektronskih komunikacijah ((ZEKom-1; (Uradni list RS, št. 109/12, 110/13, 40/14 – ZIN-B, 54/14 – odl. US, 81/15 in 40/17). Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Kaj so piškotki?

Naša spletna stran http://lancom.si uporablja piškotke. Upravljavec »piškotkov« in spletnega mesta je družba LANCom d.o.o., Tržaška cesta 63, 2000 Maribor. Piškotki so majhne datoteke, pomembne za delovanje spletnih strani, največkrat z namenom, da je uporabnikova izkušnja boljša. Piškotek običajno vsebuje zaporedje črk in številk, ki se naloži na uporabnikov računalnik, ko ta obišče določeno spletno stran. Ob vsakem ponovnem obisku bo spletna stran pridobila podatek o naloženem piškotku in uporabnika prepoznala. Uporabljamo piškotke, ki nam predstavijo koliko uporabnikov obišče našo spletno stran in kako pogosto, podajo pa nam tudi informacijo katere ponudbe so za vas zanimive, na podlagi povratnih informacij, pa lahko ponudbo približamo vašim željam in potrebam. Zato ločimo različne vrste piškotkov.

Vrste piškotkov, ki jih uporabljamo na tej spletni strani

Piškotkova datoteka/mapa (orig. file/folder) je majhna, naključna kodirana tekstovna datoteka, ki pomaga brskalniku upravljanje posamične internetne strani. Piškotkova datoteka je generirana preko obiskane spletne strani na vaš računalnik. Ko ponovno obiščete isto spletno stran se preko vašega brskalnika aktivira piškotkova datoteka, ki je bila shranjena na vašem računalniku, vaš brskalnik pa uporabi podatek iz piškotkove datoteke za lažjo uporabo strani kot npr. avtomatična prijava, uporaba shranjenih nastavitev ipd., kar ste na prejšnji seji iste internetne strani že uporabljali. Piškotek nima izvršljive kode in nima »svojega življenja«, ampak ima zgolj funkcijo, da se uporabi na internetni strani, ki ga je kreiral in shranil na vašem računalniku.

Začasni ali sejni piškotki (session cookies)

»Živijo« od trenutka, ko odprete brskalnik, pa do trenutka, ko zaključite sejo in zaprete brskalnik. Odstranjeni so iz računalnika, ko zaprete vaš brskalnik. Spletna stran jih uporablja za shranjevanje začasnih informacij prav tako pomagajo izboljšati delovanje in uporabnost naše spletne strani.

Trajni ali shranjeni piškotki (persistent cookies)

Ostanejo shranjeni, tudi po zaključku seje, v računalniku pa ostanejo cca. 6 mesecev. Spletna stran jih uporablja npr. za analiziranje obiskov na našem spletnem mestu, da lahko našo ponudbo še bolj izboljšamo.

Analitični piškotki Google Analytics

Se uporabljajo za zbiranje informacij o tem, kako uporabljate našo spletno stran, sporočajo pa nam tudi število obiskovalcev na našem spletnem mestu. Te informacije, ki se zbirajo v anonimni obliki, so nam v pomoč pri izboljšavah uporabniškega vidika spletne strani.

Podatkov, zbranih s pomočjo lastnih piškotkov ne posredujemo tretjim osebam.

ZEKom-1 določa dve izjemi, ko upravljavec spletne strani, ki uporablja piškotke ne potrebuje soglasja ali dovoljenja uporabnika:

  • piškotki, ki so potrebi izključno zaradi prenosa sporočila po elektronskem komunikacijskem omrežju,
  • piškotki, ki so nujno potrebni za zagotovitev storitve informacijske družbe, ko jo naročnik ali uporabnik izrecno zahtevata.
  • Piškotki, ki jih ni dovoljeno uporabljati brez soglasja uporabnika, so tisti, ki omogočajo boljšo funkcionalnost, boljše delovanje in boljšo uporabniško izkušnjo. Prav tako so to primeri piškotkov, ki so vezani na vtičnike družbenih omrežji, za analiziranje prometa (štetje obiskovalcev, identifikacija brskalnikov in ključnih besed), trženje in oglaševanje, pri čemer je zelo pomembno ali je trženje izvajano s strani lastnih piškotkov ali piškotkov tretjih spletnih strani.

Nadzor piškotkov

Za uporabo piškotkov se odločate sami in jih lahko vedno odstranite in s tem odstranite vašo prepoznavnost na spletu. Piškotke lahko vedno v celoti / delno sprejmete ali zavrnete, odstranite oz. jih onemogočite. Prav tako večino brskalnikov lahko nastavite tako, da piškotkov ne shranjujejo.